Definities vakantie accommodaties

Appartement:
Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Een appartement is de benaming voor een woning van één verdieping; indien de woning uit meerdere verdiepingen bestaat wordt gesproken van een maisonnette. Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd.

Bed and Breakfast (B&B):
Logies en ontbijt is een overnachting in een hotel of woonhuis waar het ontbijt voor de volgende dag bij inbegrepen is. Een en ander wordt ook wel aangeduid met de Engelse term bed and breakfast (letterlijk 'bed en ontbijt', vaak afgekort tot 'B&B'), maar die term wordt vooral gebruikt als verwijzing naar een particuliere woning waar men kan overnachten en ontbijten.

Blokhut:
Een blokhut is een kleine eenvoudige houten woning van boomstammen of zware houten balken die op de hoeken middels uitsparingen in elkaar passen.
Traditioneel zijn veel blokhutten te vinden in Scandinavische en Midden-Europese berggebieden, maar ook in bijvoorbeeld delen van Oost-Europa. Europese kolonisten bouwden in de Verenigde Staten eveneens vaak blokhutten als (tijdelijk) onderkomen. Blokhutten zijn er deel gaan uitmaken van de Amerikaanse rustieke architectuur.
De massieve wanden bieden een vrij goede warmte-isolatie, al voldoet deze niet aan de moderne Europese normen voor energiezuinig bouwen. De wanden van een blokhut worden door een overstekend dak en een stenen fundament droog gehouden, waardoor het hout niet rot en niet door insecten wordt aangevreten.

Bungalow:
Een bungalow is een woning, soms een recreatiewoning, bestaande uit een enkele woon- en slaapoppervlakte op de begane grond, met soms een kelder. Wanneer één kamer zich op een tweede woonlaag bevindt valt dit type bouw ook nog onder het begrip bungalow, vaak semi-bungalow genoemd.
Er worden vanaf ongeveer 1970 veel bungalowparken gebouwd. De bungalows doen dan dienst als recreatiewoningen, en vervangen soms kampeerterrein. De meeste bungalowparken hebben gemeenschappelijke paden en parkeerplaatsen. Soms zijn er meer faciliteiten die onder gezamenlijk eigendom vallen. Het onderhoud is dan ondergebracht in een Vereniging van Eigenaars.

Camper:
Een camper, kampeerauto, kampeerwagen, mobilhome, zwerfwagen of motorhome is een motorvoertuig, dat is ingericht om in te wonen of verblijven. In West-Europa worden campers vooral gebruikt voor vakanties. Zolang het om vakanties gaat is het overnachten in een camper een vorm van kamperen.

Chalet:
Een chalet is de benaming van een houten woning of boerderij, zoals die in de Alpenlanden vaak gebouwd worden.
Kenmerkend zijn het betrekkelijk vlakke zadeldak met overhangende dakranden, alsmede balkons of galerijen. Een origineel chalet is gewoonlijk van zwaar hout gebouwd, ter isolatie. Deze houten wanden rusten op een natuurstenen muurtje. Ook zijn er zware luiken voor de vensters, wat nodig was in verband met de tijdelijke bewoning.

Pension:
Een pension is een gelegenheid waar men tegen betaling kan overnachten. Pensions onderscheiden zich door verscheidene kenmerken van zowel hotels als van logies en ontbijt.
In een pension kan men voor een nacht of voor een langere periode verblijven. Een verschil met logies en ontbijt is dat pensions niet alleen ontbijt aanbieden, maar ook lunch, avondeten en soms zelfs 's middags thee met gebak. In plaats van de overnachting en de maaltijden afzonderlijk te betalen (zoals in een hotel-restaurant), kiezen gasten voor een combinatie van overnachting, ontbijt, lunch en avondeten (volpension) of het voorgaande zonder de lunch (halfpension).
Pensions zijn met name geschikt voor gasten die overdag op relatief korte afstand van de overnachtingsplek blijven, zodat zij voor de maaltijden kunnen terugkeren naar het pension. Zo zijn er in wintersportgebieden dikwijls pensions te vinden. Mensen op doorreis zullen eerder gebruik maken van logies en ontbijt, omdat zij na het ontbijt doorgaans weer verder willen reizen naar hun volgende bestemming.